top of page
  • Foto van schrijverJudith Tillemans-Suurenbroek

#136 Calva: aarzelende start van prima avond


Aan het enthousiasme van Chef Tom Beckers ligt het niet. Hij is deze avond nadrukkelijk aanwezig: van een vriendelijke groet bij binnenkomst tot de persoonlijke uitgeleide aan het eind van de avond. Omdat Calva een prachtige open keuken heeft kun je Ton en zijn team ook de hele avond hard zien werken. En daarnaast verschijnt de chef regelmatig aan je tafeltje om een gerecht toe te lichten of af te maken. Wat een persoonlijke betrokkenheid!


Gisteravond (vrijdag de 13e…..) gingen we op aanraden van een ‘volger’ voor het eerst naar dit gezellige restaurant midden in het centrum van Nootdorp. Daar komen we eigenlijk nooit, maar het is dichterbij dan we dachten: we pakten de fiets en na een kwartiertje konden we deze al weer vastmaken aan het hek van de kerk, waarnaast Calva is gelegen. Calva is trouwens latijn voor Noot, en daarmee is de link met de locatie gelegd.


We komen binnen in een drukke, volle maar gezellige zaak. In de loop van de avond merkten we dat er veel ‘vaste’ gasten komen. Netjes, zeker niet sjiek en stijf. Het personeel doet haar werk prima, met voldoende aandacht en in een juist tempo. Alleen als we op het eind willen afrekenen, lijkt de aandacht wat verslapt 😉


Calva kent een wisselend maar vast menu, dat uit te breiden is met enkele ‘extra’s’. Dat hadden we op de site reeds gezien, maar die middag werden we voor de zekerheid ook nog even door een medewerkster gebeld. Ze vroeg of we op de hoogte waren van het vaste menu. Attent, zo kom je nooit voor verrassingen te staan.


We gingen er eens goed voor zitten, en besloten te starten met een prima Cava als aperitief, vergezeld met voor beiden twee oesters. Lekker, kakelvers, en simpel met enkel wat sjalot en citroen. Zo eten we ze het liefst. Ze waren al losgemaakt, dus we konden ze zo naar binnen laten glijden.


De amuses beloofden veel goeds: een glaasje met frisse biet en kers met dragon. Heerlijk. En een originele mini fish ’n chips van kabeljauw met doperwtpuree. Ook mooi!

Een mooi glas Grüner Veltliner werd ingeschonken, in afwachting van de eerste ‘echte’ gang: kreeft en little gem van de BBQ, met een saus van kerrie en ponzu. We twijfelden een beetje. Door de BBQ waren kreeft en little gem wel erg rokerig, En de kerrie was absoluut te overheersend. We misten een beetje de balans, alsof alle ingrediënten hun best deden om als winnaar uit de strijd (of: van het bord) te komen.


Vervolgens kregen we – ongevraagd – een kop van Chefs signatuurgerecht: Bisque van schaaldieren met wat bosui, met daarop een crackertje met aioli met saffraan. We vonden hem erg sterk, en veel te zout. Vol trots vertelde de bediening dat er juist geen zout was gebruikt, maar dat de bisque door inkoken zijn sterke smaak had bereikt. Zal ongetwijfeld een kwestie van persoonlijke smaak zijn – we begrijpen dat dit gerecht voor anderen juist reden is Calva te bezoeken – maar wij waren blij dat er een grote fles tafelwater binnen handbereik stond.

Er werd een glaasje Sylvaner ingeschonken, en we maakten ons op voor het volgende gerecht: een stukje perfect op de huid gebakken schol, op een bedje van gestoofde spinazie en daaronder bereidingen van tomaat. En hoewel de wijn heel erg lekker was en de schol uitstekend, misten we ook hier de juiste balans. Onbedoeld overheerste de smaak van de tomaat.


Het volgende gerecht deed ons – in zeer positieve zin – absoluut verbazen! Het maakte veel goed van de schoonheidsfoutjes eerder op de avond. Als ik het zou zien staan op een á la Carte kaart zou ik het waarschijnlijk nooit besteld hebben: diverse bereidingen en structuren van koolsoorten. Een heel smakelijke combinatie van onder meer bloemkool, koolrabi en kimchi. Dit is echt zo’n gerechtje dat je moet proeven, anders geloof je het niet! Enigszins vergelijkbaar met de tomaat-kers-hangop combinatie van Portfolio! Ook het glas, een uitgesproken blend van Sauvignon – en Chenin Blanc uit Zuid Afrika draagt bij aan de feestvreugde. Mooie volle wijn met een beetje hout. De beste gang van vanavond!Ook het hoofdgerecht was van grote klasse. Op het bord wat mooie plakjes Doset lam. Omdat de dieren opgroeien in de glooiende heuvels en de zilte lucht in het zuidwesten van Engeland proeft het vlees zelf al licht ziltig. En dat doen ook de overige ingrediënten, die dit keer een prima uitgebalanceerd geheel vormen. We proeven opperdoeser, anjovis en olijf, oesterblad en lamsoor. En een krachtige jus. Bij elke hap proef je de zee! Zelfs de wijn, uit Chili dit keer, van Syrah en Rousanne, heeft iets licht ziltigs. Heerlijk allemaal. En o ja, Juud drinkt geen rood, dus voor haar werd een klassieke Rosé ingeschonken. Ook daarover hoorde ik geen klachten!


De Chef kwam vervolgens informeren of we zijn volgende signatuur ook wilden proberen. Maar – en dat schoot hem ter plekke weer te binnen – we zijn geen fan van orgaanvlees. Dus lieten we de eendelever met Granny Smith, aceto en walnoten aan ons voorbij gaan. Aan de tafeltjes om ons heen verschenen wel de nodige bordjes met dit gerecht, die allemaal in de smaak leken te vallen. Ook de kaas lieten we dit keer voor wat het is. We kozen voor het zoete dessert. En prima combinatie van bereidingen van aardbei en basilicum, met een glaasje zoete Sauvignon uit Spanje. Een mooi verfrissende afsluiting.Bij de koffie en cappuccino met friandises maakten we de balans op: Calva is een leuke, gezellige zaak. Terecht dat veel mensen hier vaker terug komen. De Chef is bevlogen en enthousiast. De bediening is kundig, en draait als een geoliede machine. De kwaliteit van de gerechten is meer dan goed, hier en daar misten we de balans waardoor één ingrediënt té uitgesproken de boventoon voerde.


De rekening bedroeg uiteindelijk rond de €250. En dat is dan voor het vijfgangendiner met wijnarrangement en tafelwater, en inclusief de extra’s die we besteld hadden (Cava, oesters, friandises) én de extra gang die we niet besteld hadden (voor de bisque stond 2 x € 5,- op de rekening).88 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentario


Liliane Suurenbroek-Loeb
Liliane Suurenbroek-Loeb
14 ago 2021

Spannend.....wat gaat er binnenkort komen, Remco Tillemans!

Me gusta
bottom of page