top of page
  • Foto van schrijverJudith Tillemans-Suurenbroek

#146: Portfolio: nog steeds stabiel aan kop

Bijgewerkt op: 23 nov. 2022


Gisteravond, op onze 10e trouwdag, vierden we ook de 146e Negende. En daarvoor kozen we natuurlijk niet zomaar een restaurant uit: we gingen naar Portfolio, onze absolute favoriet aan de Haagse Prinsestraat.


Bij binnenkomst viel het ons al meteen op: de tafeltjes stonden anders! Even later, toen we Remco vroegen hoe het Portfolio verging, legde hij de reden uit. Portfolio bevindt zich in een periode van ‘consolidatie’. Ook bij deze horecaondernemers had de coronatijd er flink ingehakt. Op zich liep de take away goed, maar men deed dit vooral om zelf bezig te blijven en de binding met de klanten te houden. Personeelsleden die er vanaf het begin bij waren, namen afscheid, waaronder ook de vrolijke Franse dame waar we eerder over schreven. Samen met compagnon en topkok Kasper besloten ze voorlopig met z’n tweeën het restaurant te runnen. Daarvoor was het wel noodzakelijk iets minder couverts aan te bieden. Ik telde nu 16 plekken, waarvan er (op een woensdagavond) slecht twee onbezet bleven.

Dat was hard werken voor de mannen, maar ze zijn goed op elkaar ingespeeld. De hele avond verloopt soepel, de gerechtjes komen in een mooi regelmatig tempo uit Kaspers kleine efficiënte keuken.


En over die gerechten kunnen we kort zijn: die waren heerlijk, prachtig en af en toe zelfs subliem. Het gevaar bestaat natuurlijk altijd als je zo enthousiast bent over een zaak, en er lyrisch over schrijft, een volgend bezoek zomaar kan tegenvallen. Dat ondervonden we recent nog bij Bij Erik. Maar dat geldt niet voor Portfolio: de gerechtjes zijn ‘af’, de combinatie met de (vaak bijzondere) wijnen klopt altijd, en – en dat vinden we het mooiste aan onze bezoeken hier: wat je te eten krijgt is altijd bijzonder, de combinaties zijn vaak spannend.

Na de gebruikelijke inleidende beschietingen (een lekker glas bubbels – een Crémant uit de Jura dit keer - met lijnzaadcrackers en een emulsie van gerookte olie) is de amuse al direct heerlijk: een krokantje met fijne tartaar van Wagyu met o.a. mierikswortel en shiso. Prachtig.

Vijf mooie gangen met dito wijnen volgden.


Een voorbeeld: het eerste glas was een bijzonder Riesling: CAI 2020 Riesling Kabinett Trocken van het Weingut Immich-Batterieberg. Wat aparte smaak, we wisten even niet wat we ervan moesten denken. Maar de combinatie met het gerechtje (een makreelachtige vis, Hamachi, met o.a. yuzu en wasabi) bleek briljant. Dit was direct één van Juuds favoriete gerechten van de avond.


En die van mij? De coquilles met pompoen, Thaise groene curry en kafir limoen. Dat vroeg om een wijn die het gevecht met met name de curry aankon. Remco had dat gevonden in een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc.


Meer moois volgde: heilbot met asperges en dashi. Kip (van de Japanse BBQ) met een mooie Albufera saus, verrijkt met een beetje (eende)lever. Attent merkte Remco in het begin van de avond op dat hij op één van onze eerdere reserveringen had gezien dat we ‘geen orgaanvlees’ prefereren. Maar een kleine hoeveelheid door de saus kunnen we prima aan! Bij de kip het eerste (en enige) glas rood: een Spätburgunder, de ‘Duitse Pinot Noir’ van Purist uit de Ahr-regio. Mooie wijn! Juud is niet van rood, dus voor haar een apart glas wit: door toeval ontstond deze blend. Eigenlijk was de oogst zo goed als mislukt, en kon de wijnbouwer niet zijn traditionele Pouilly-Fumé van 100% Sauvignon Blanc maken. Hij vroeg vrienden met percelen ver buiten zijn gebied om (andere) druiven en smeedde plan B, waarnaar hij zijn wijn ook vernoemde: Alexandre Bain B. Een heel bijzonder glas, ook al door het bijbehorende verhaal.Na een smakelijk dessert en dito dessertwijn en koffie met macarons en madeleines (de laatste doopten we in een heerlijke crème suisse) namen we nog een afzakkertje (Gin Tonic voor mij, St Germain voor Juud) voor we ons voldaan op de achterbank van de Uber naar huis lieten rijden.

Portfolio blijft bovenaan onze top 10 staan; Remco en Kasper maken het nog altijd meer dan waar. We hopen dat ze deze tijd van consolideren goed doorkomen, dat er geen nieuwe Corona lockdowns volgen en ze – als en wanneer ze dat willen – weer langzaam wat kunnen uitbreiden. En als ze met z’n tweeën blijven? Ook goed! We komen vast en zeker weer eens terug!

In het kort:

Portfolio

Prinsestraat 36


Cijfer: 10!


Wat eten we: vast menu, (crackers met emulsie, amuse, vijf gangen, koffie met macaron en madeleine.


Wat drinken we? Passende wijntjes, bubbeltje vooraf!


Prijs: $$$ Portfolio heeft de prijzen niet verhoogd (ten opzichte van een jaar geleden), maar je krijgt er nu 6 gangen voor in plaats van 8. Da’s prima, vorige keer – zo herinneren we ons – was het hele menu best veel! Omdat er ook een glas wijn minder wordt geschonken is de prijs van het wijnarrangement iets naar beneden bijgesteld!

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page