top of page
  • Foto van schrijverJudith Tillemans-Suurenbroek

#154 Publique: goede aanwinst voor onze comeback

Bijgewerkt op: 22 sep. 2023


Gisteravond was het weer ouderwets tijd voor De Negende. Helaas hebben we door ziekte de 152e en 153e over moeten slaan. Tussendoor hebben we nog wel een culinair uitstapje gemaakt naar De Lindenhof in Giethoorn, wat erg goed was. Misschien volgt daar nog eens een kort verslag van. Maar voor nu: de 154e:


Juud had bij een – voor ons – nieuwe locatie een tafeltje geboekt. Ondanks de kou stapten we op de fiets en een klein half uurtje later kwamen we aan op het gezellige Anna Paulownaplein. De warme, hartelijke ontvangst kwam als geroepen. Restaurant Publique is een relatief kleine maar mooie zaak. De inrichting is sfeervol, de glas-in-lood ramen zijn prachtig. Als je binnenkomt kun je niet om de grote, open keuken heen. Benieuwd wat daar vanavond allemaal uitkomt.


Op aanraden van onze gezellige, humoristische, enthousiaste en kundige gastheer starten we met een glaasje Oostenrijkse bubbels, een toegankelijke rosé brut van het huis Loimer gemaakt van de Zweigelt en Pinot Noir druiven. Juud had een ‘5-gangen-all-in’ geregeld, dus geen keuzestress vanavond.


De amuse beloofde veel goeds voor het vervolg: een perfect gegaard 63­ graden eierdooiertje met een foam van venkel, wat kuit en krokantjes van ui.Het eerste ‘echte’ gerechtje was Noordzee krab, in een pakketje van rettich. De garnituren waren bewust bescheiden (wat radijs en bloemetjes, een lobbige saus van karnemelk en dilleolie) om de delicate smaak van de krab niet onder te doen sneeuwen. Dat lukte behoorlijk, en de Grüner Veltliner – ook deze was van Loimer - combineerde goed.Van het volgende gerecht werd ik persoonlijk niet echt enthousiast, maar – als gezegd – dat heeft nagenoeg alles met persoonlijke smaak te maken: een ‘Vegan Tiramisu' waarbij de lange vingers waren vervangen door een behoorlijk formaat King Boleet (paddestoelen). De plaats van mascarpone was hier ingenomen door een mouse van tofu en daarop poeder van morrille. Al met al een aparte smaak en geur. Waarschijnlijk was ik iets te veel bevooroordeeld door onze ervaringen met Stinky Tofu in Shanghai. De wijn erbij smaakte overigens prima, uit Italie (Piemonte, gemaakt van de arnei-druif)


De volgende gang was in één woord prachtig: op een bedje van fijne witlof, aangemaakt met mosterdzaad lag een stukje perfect aangebakken griet. Daarop een plakje Cecina de Leon, traditionaal gerijpt runderrookvlees uit Spanje. Een klein beetje mosterd er bovenop, waarna er aan tafel een mooie beure blanc, verrijkt met algen, omheen werd geschonken. Mooie Chardonnay erbij – de Grand Valensac van het gelijknamige Domain en genieten maar. Heerlijk!


Ook het volgende gerecht was raak: Fazant (‘wild geschoten, pas op voor de eventuele kogeltjes’) op een crème van zuurkool, krokant palmblad en een jus met kruidkoek. Voor mij met een prima passende Cote-du-Rhône. Voor Juud werd er speciaal een flesje Chenin Blanc van het Zuid Afrikaanse huis Lievland opengetrokken.
Omdat we het meer dan naar ons zin hadden lastten we een ronde kaas in. Men deed niet zuinig: vier mooie stukken Nederlandse kaas (van geit uit Montfoort tot delicate blauw), elk met een eigen dotje begeleiding. Geen port erbij dit keer, maar een bijzondere sherry: El Maestro Sierra van Pedro Ximenez. Het is duidelijk dat ook de sommelier vol is van deze fles!
Tijd voor het dessert: een mouse van peer en witte chocola met gevriesdroogd ijs en schotsjes van karamel. Een bolletje ijs erbij, met pan masala, een Indiaanse kruidenmelange. En hé wat leuk: er werd een glaasje Gewürztraminer van Enate bij geschonken. En dat Spaanse huis kennen we natuurlijk van de Enate Chardonnay 234 die we vaak bij ‘onze’ Van Dop haalden!Publique is een leuke zaak, met enthousiast, gastvrij en kundig personeel. De gerechten zijn mooi en uitgebalanceerd, soms een beetje – te – spannend. Maar in ieder geval nooit saai!


Na de koffie en friandises moeten we weer terug de kou in en de fiets op. Maar op de één of andere manier lijkt de terugweg altijd korter.


In het kort:

Publique

Anna Paulownaplein 4, Den Haag

https://www.restaurantpublique

Cijfer: 8

Wat eten we: 5 gangen ALL IN menu + extra gang kaas

Wat drinken we: glaasje bubbels vooraf, bijpassend wijnarrangement

Prijs: $$$116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page