top of page
  • Foto van schrijverJudith Tillemans-Suurenbroek

#158 Portfolio: meer dan sterwaardig!

Bijgewerkt op: 22 sep. 2023


Een paar weken geleden werden de jaarlijkse Michelin sterren weer uitgereikt. Vooraf waren zogenaamd powerpoint slides uitgelekt en daar stond Portfolio op als ontvanger van een ster. Uiteindelijk bleek het niet te kloppen. Onbegrijpelijk! Want ook dit keer was het van begin tot eind feest. Aangezien we al eersten binnen kwamen, hadden we even wat tijd om het er met Remco over te hebben. Conclusie: het zou een mooie waardering zijn voor wat ze doen, maar ze zijn niet bereid concessies te doen om meer binnen de lijntjes van Michelin te tekenen. Lijkt ons een prima uitgangspunt!


Traditioneel begonnen we met een glas champagne en de luchtige crackers van lijnzaad met een smeersel van gerookte olie.


De eerste echte gang was klein, maar o zo fijn! Op de kaart valt het recept bijna niet de ontcijferen. ‘Otoro | umami curd | shiro kombu | myoga’. Wat we er van hebben onthouden was dit prachtig opgemaakte bakje, opgebouwd een schelp van brique deeg, gevuld met het vetste stuk van de tonijn, eier curd, zeewier en knapperige bamboescheuten. Maar oh lord, wat een prachtig gerecht. Alles zit er in, verschillenden structuren en qua smaak zit alles er perfect gedoseerd in.


Maar eigenlijk doen we gerechten te kort om ze hier proberen te omschrijven. Dan mist het de finesse die eigenlijk alle gangen hadden. De ene heel aards met zeeduivel, asperges en romige saus, de ander fris met hamachi in een bouillon van witte tomaat. En de Wagyu, echt, zo mals, zo smakelijk, perfect geroosterd op de bbq, echt goddelijk.

Alle gerechten prachtig opgemaakte kunstwerken, maar niet doorgeslagen naar te veel lifjes en lafjes. Alle ingrediënten hebben een functie in structuur en smaak. Echt, perfectie op een bord, gang na gang.


Vol bewondering hebben we dit keer ook keer naar Kasper en Remco gekeken. Het is een geoliede machine. Je kan de hele avond meekijken met Kasper, die in de open keuken, als een geconcentreerde kunstenaar bezig is. Alles is perfect voorbereid, waardoor hij alleen in een relatief kleine ruimte gerecht na gerecht klaar maakt. Remco die als goede gastheer knap balanceert tussen de organisatie in de gaten houden en aandacht voor de gasten met uitgebreide toelichting van de wijnen.


Onze conclusie: Er zijn restaurants met een ster die echt niet kunnen tippen aan Portfolio. Ze blijven dus onbedreigd onze nummer 1. Met of zonder ster!


In het kort:

Portfolio

Prinsestraat 36

Cijfer: 10!

Wat eten we: vast menu, (crackers met emulsie, amuse, vijf gangen, koffie met Madeleine en crème Suisse

Wat drinken we? Passende wijntjes, bubbeltje vooraf!

Prijs: $$$ Prijzig, maar iedere cent waard


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page