top of page
  • Foto van schrijverJudith Tillemans-Suurenbroek

#Supportyourlocals: Corona crisis deel 1- Le Barquichon

Een van de beperkingen in deze Corona tijd is het feit dat onze geliefde restaurantjes noodgedwongen gesloten zijn. Voor hen een spannende tijd: ‘gaan we deze crisis doorstaan?’ Mooi om te zien dat in een mum van tijd veel restaurants een – voor hen – nieuwe tak van sport ontdekten: het bereiden van maaltijden die afgehaald kunnen worden of worden bezorgd. Wat een creativiteit.We besloten dit ook eens te proberen. Het was dan weliswaar niet de negende, maar we vinden dat we in deze barre tijden onze lokale (horeca)ondernemers een steuntje in de rug moeten geven. Bovendien zit daar natuurlijk ook gewoon een stukje eigenbelang in: je moet er toch niet aan denken dat over enkele weken (of maanden?) de Corona-crisis voorbij is en onze favoriete restaurantjes failliet zijn! Een bescheiden beetje hulp kan dus geen kwaad.

We besloten daarom een gezellig etentje thuis te houden. En we hadden dit keer een gast aan tafel, omdat zoonlief Max voor deze gelegenheid mocht aanschuiven.


Het 3-gangendiner bestelden we bij Ellen en Michiel van Le Barquichon. Dat wilden we eigenlijk vorige week al, maar toen visten we achter het net. De nieuwe formule slaat blijkbaar goed aan, en het maximale aantal bezorgingen was bereikt. Dit keer waren we er op tijd bij! Keurig op tijd werden de spullen bezorgd. En via WhatsApp kregen we de instructie. Die bleek gelukkig niet te ingewikkeld, dus voor iedereen – zelfs voor mij - te doen.

Om de sfeer van het restaurant enigszins te imiteren hadden we de tafel netjes gedekt met damast tafellaken en dito servetten, mooi servies, bestek en glaswerk. Een kaarsje aan, en het feest kon beginnen.


Het voorgerecht bestond voor Judith uit een bisque met stukjes kreeft, pittige rouille en toast. De soep hoefde alleen enkele minuutjes te worden doorgekookt. Heerlijk! Max genoot van een wrap met rundercapaccio, en ik had de salade met de Bawykow zalm. Beide gerechten waren nagenoeg kant en klaar aangeleverd, dus nu was het alleen zaak ze zo artistiek mogelijk op de borden te krijgen. De zalm was als vanouds uitstekend, en kwam juist door de eenvoudige begeleiding van gemengde sla, stukjes ei en tomaat heel goed tot zijn recht.
Op naar het hoofdgerecht. Alleen opwarmen in de oven was voldoende. Voor Judith was er een mooi stuk zalm, met voorjaarsgroente en kleine aardappeltjes. Prima van smaak, en de portie bleek zelfs aan de (te) grote kant! Voor Max en mij de sukade met hete bliksem. Helaas lukte het mij niet van de borden net zo’n kunstwerkje te maken als we in de Kerkstraat krijgen voorgeschoteld. Maar dat deed uiteraard niks af aan de smaak en de kwaliteit. Ook nu weer top! De sukade smaakte naar vroeger tijden…Tijd voor een rondje kaas. Dit hadden we als extra bij Le Barquichon kunnen bestellen, maar ik had besloten zelf naar Jochem van Het Proefhuys te gaan voor een mooi plankje met vijf soorten kaas. Gelukkig is Jochem in deze tijd gewoon open. En alhoewel hij noodgedwongen iets meer afstand houdt dan normaal, lukt het hem weer om mij prima te adviseren. Uiteindelijk genieten Judith en ik van een bijzondere brie, een stukje geitenkaas, wat milde blauwe kaas, een bergkaasje en een romige roodader. Ook voor Max was er een plankje opgemaakt, maar hij bleek geen liefhebber. Uiteindelijk gingen bij hem alleen de compote en het vijgenbrood op.


Na de kaas hadden we nog het dessert van Le Barquichon te goed: lichte en donkere chocolade, mouse en bavarois, met een compote van rood fruit en krokantjes. Ook hier hoefden we het alleen maar netjes op het bord te schuiven.


Ook aan een wijnarrangement was gedacht: voor het aperitief een glaasje van onze huischampagne van Michel Falmet. Oké, dat is dan niet echt lokaal, maar het verhaal van deze bijzondere champagneboer vertellen we nog wel een keer! Bij het voorgerecht dronken we een klassieke Sauvignon Blanc van Mirambeau uit de Bordeaux. Natuurlijk aangeschaft bij Joost van Wijnkoperij Van Dop! De Malbec bij de sukade was door Le Barquichon meegebracht. Een uitstekende combinatie.

Bij de kaas adviseerde Jochem een passende wijn uit Zuid Afrika. De wijn mocht uiteraard geen Port heten, maar wordt wel op dezelfde wijze en van dezelfde druiven gemaakt. Het bleek een heerlijke ‘Port-a-like’ te zijn, een wat rijpere (2012) wijn, waarin je de invloed van de Zuid Afrikaanse zon proeft. Omdat ie zo lekker was namen we bij het chocoladedessert nog een glaasje!Thuis eten op deze manier bleek erg gezellig! En met de prima voorbereide maaltijden van een van onze favoriete adresjes is het gewoon een feestje. Al moesten we nu wel zelf de afwas doen 😉! Zolang deze situatie voortduurt, zullen we vast regelmatig deze en andere aanbieders proberen. Al hopen we wel dat we snel weer echt ‘uit eten’ kunnen gaan!

Pas allemaal goed op jezelf en op elkaar, blijf gezond en: support your locals!

Le Barquichon: www.lebarquicon.nl

Wijnkoperij Van Dop: www.wijnkoperijvandop.nl

Het Proefhuys: www.proefhuys.nl

293 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page