top of page
  • Foto van schrijverJudith Tillemans-Suurenbroek

#Supportyourlocals: Corona crisis deel 7: Nayolie - extreem lekker!


Iets verder bij Voorburg vandaan, maar omdat het zo’n speciaal adresje is (zie onze recensie van afgelopen september) verruimen we onze definitie van ‘Local’. Het kleine maar bijzondere restaurantje van Kelvin Lin zit in Voorschoten. Sinds kort maakt ook hij diners voor thuis. Maar Kelvin zou Kelvin niet zijn als het hier niet net een tikkie anders toegaat….


De chef staat me op te wachten als ik om 5 uur mijn bestelling kom ophalen. Ik ben zeker niet de enige die deze avond Nayolie gaat eten: een grote hoeveelheid goed gevulde tasjes staat klaar om uitgedeeld te worden. Kelvin geeft nog wat laatste tips (‘alles in de koelkast, en alles er een half uurtje voor aanvang weer uithalen’) en zet snel nog even zijn handtekening op de instructies. Dat wordt een collectors item 😉. De toelichting is alleen al prachtig: natuurlijk informatie over de te verrichten handelingen, maar ook tips over welke borden en bestek te gebruiken etc. Achtergrondinformatie over het voorwerk dat Kelvin al heeft gedaan, en mooie foto’s completeren het geheel.


In de tas blijken behoorlijk veel doosjes met van alles en nog wat te zitten, allemaal goed genummerd. Dat ziet er uitdagend uit! Kelvin is er geen voorstander van complete gerechten kant en klaar in een bakje te doen en die alleen te laten opwarmen in oven en magnetron. Het vraagt deze avond dus weer het nodige van de amateur thuiskok: en dat bevalt me wel!


Het (vaste) viergangenmenu begint met de Maguro Tonijn, die ik eerder in Voorschoten al proefde. Deze eerste gang begint voor mij eenvoudig: eerst een lepel gemarineerde tonijnblokjes, dan een lepel pittige madras en vervolgens een schepje ‘Pinda Lekkah Lekkah’. Afdekken met een shisoblad, en het torentje staat. Voordat de vinaigrette erbij geschonken kan worden moet deze eerste 30 seconden flink geschud worden, tot deze schuimig wordt.

Het genieten kan beginnen! En genieten doen we: alle smaken (zoet, zuur, zout en bitter) in iedere hap. Heerlijk!


De tweede gang zijn de Hokkaido Coquilles. Dit vergt wat meer voorbereiding! De rauwe coquilles worden een minuutje in een zeer hete pan aan één kant dichtgeschroeid. Dan snel uit de pan, en dopen in de meegeleverde olie (mooi rood, gemaakt van de koraal van de coquille!) en de sesam. Als de coquilles in een lauwwarme oven even wachten, kan de saus met de aspergestukjes worden opgewarmd.


De borden kunnen worden opgemaakt: eerst de coquilles er op (2 per persoon!), en daarover wat miniblokjes appel en bieslook. Vervolgens nog wat kruiden en gedroogde specerijen er op en de saus er om heen. Ook dit is een gerecht om je vingers bij af te likken.

De avond vordert, en de stemming stijgt. We zijn vol lof over wat we eten, en de discussie gaat over de verhouding tussen het aandeel van Kelvin en dat van mij in het resultaat. Ik blijk mezelf wat te veel eer toe te dichten, mijn tafelgenoten houden het toch op 95 : 5. In het voordeel van Kelvin dus.


Vooruit dan maar….. op naar gang drie:

Langoestine-Gamba Ravioli’s. Bij de toelichting legt Kelvin uit wat een voorwerk met name in dit gerecht zit. Respect voor de meester! Mijn werk is beperkt: de saus opwarmen en er met de staafmixer weer de juiste emulsie van maken. De ravioli hoeft slechts kort gekookt in een ruime pan. Timer is niet nodig, als ze klaar zijn komen ze van zelf boven drijven. De ravioli op het bord, de saus erbij en afmaken met kruiden en katsuoboshi. Dat laatste blijken schaafsels van een gedroogde, gefermenteerde en gerookte tonijn te zijn, en voegen niet alleen smaak toe aan het gerecht, maar geven ook een speciaal effect op het bord: ze bewegen! Ook nu weer een absoluut topgerechtje!


We zijn klaar voor de laatste gang: de Hanwoo Beef. De mooie stukken vlees worden kort om en om gebakken in een loeihete pan. Die pan verdwijnt vervolgens in een lauwwarme oven, zodat de pastinaakcreme en de currysaus kunnen worden opgewarmd. Ook nu weer even met de staafmixer door de saus. De geeft de saus weer zijn volle smaak. Het zal wel aan mijn (on)handigheid liggen, maar na deze actie verdient mijn gasfornuis wel een grote (schoonmaak)beurt. Het vlees is prachtig medium rare, en ook nu proeven we weer alle verschillende smaken in elke hap. Een lekker stevig glas Rioja erbij maakt het zo mogelijk nog beter.Al met al: Top, super, fantastisch! Het eten was meer dan heerlijk. Stuk voor stuk bijzondere gerechtjes die hun exotische namen eer aan deden. Kelvin is een absolute topkok. Prachtig hoe hij zijn uiterste best doet zijn eigen passie over te brengen naar mijn bescheiden keukentje. Het is raar, maar ik had steeds het idee dat Kelvin de hele avond over mijn schouder meekeek, af en toe een laatste kleine aanwijzing gaf en ja: ik hoorde zelfs een complimentje.


Maar de echte complimenten komen Kelvin toe: dank Kelvin! We hebben genoten van jouw passie en gedrevenheid, wat je proeft in alle gerechten!


Instagram: @nayolie

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page