top of page
  • Foto van schrijverJudith Tillemans-Suurenbroek

To star or not to star

Is een sterrentent echt better?


In de afgelopen jaren hebben we het voorrecht gehad om ook bij een aantal sterren restaurants te eten. Oa: De Librije (3 sterren), Interscaldes (3 sterren), De Burgemeester, Calla's, De Nederlanden, Han Ting, De Bloemenbeek en Savelberg (allen 1 ster).


Maar is een restaurant met een ster (of 3) dan echt beter dan de rest? Hmmm, verschilt een beetje per geval. Ja, De Librije en Interscaldes zijn echt top notch. In alles. Bediening, gerechten, wijnen, combinaties; alles. Maar ook wel heel prijzig. Wat ons betreft; heel bijzonder om een keer mee te maken. Dus als ik echt moest kiezen zou ik liever drie keer bij 1 ster eten, dan 1 keer bij een 3-sterren restaurant.

Bijvoorbeeld bij De Nederlanden in Loenen aan de Vecht hebben we heerlijk gegeten. Was onderdeel van onze 100e-keer-de-9e trip langs Zeeland en Loenen. Alle gerechten tot in de puntjes verzorgd, heerlijk.


Bij Interscaldes was ieder gerecht een kunstwerkje. Zowel qua uiterlijk, maar ook zeer verfijnd qua smaak. De setting is echter wel heel formeel. Keurige bediening, ruim opgezet, alles op en top geregeld, maar wel een beetje stijf. Calla's in Den Haag heeft daar ook wel een beetje een handje van.


De Bloemenbeek in Twente echter, daar hadden we het geluk om een geweldige man in de bediening te hebben. Die maakte de sfeer informeel, zelfs heel gezellig. En dat brengt me op een ander punt; de invloed van bediening. Wat mij betreft heeft goede bediening echt kennis van zaken en kunnen ze gepassioneerd vertellen over de wijnen en de wijn-spijs combinaties. En daarbij kan het niet gek genoeg (zo vertelde Roos van Visaandschelde ooit eens over de wijn die 'ondeugend' was bij de bietjes). En verder zijn ze vriendelijk en gepast informeel. Dus geen klap op de schouder en oude-jongens-krentenbrood, maar wel een grapje hier en daar.


Al met al: het is fantastisch om een keer te eten bij een restaurant met sterren, maar juist restaurants die heel goed koken, maar net niet voor een ster willen gaan omdat het ook veel druk en ander publiek met zich meebrengt zijn onze favoriet.Voorgerecht bij De Bloemenbeek

Kunstwerk bij Interscaldes


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page