top of page
  • Foto van schrijverJudith Tillemans-Suurenbroek

#150: Central Park: Chique dineren voor een chique prijs!

Bijgewerkt op: 23 nov. 2022


Nummer 150, exact 12,5 jaar! Dat vroeg weer om een bijzondere plek om onze Negende te vieren. En die vonden we, zeer dicht bij huis. Op loopastand staat namelijk het prachtige en statige pand ‘Vreugd en Rust’. Een daar beleven we (wisselende) herinneringen aan. Zo aten we er een keer toen sterrenchef Henk Savelberg er zijn gelijknamige restaurant runde. Klassiek, goed en aan de prijs! Henk liet Nederland enkele jaren gelden achter zich, om in Thailand een nieuw culinair avontuur te beginnen. En met succes, in no time werd hij ook daar beloont met een ster.


De locatie aan het Oosteinde werd overgenomen door Ron Blaauw, die het concept van zijn Amsterdamse Gastrobar ook hier wilde uitrollen. We aten er toen een paar keer, en het concept beviel ons wel. Gerechtjes ter grootte van een tussengang, waarvan je er drie of vier bestelden om een complete maaltijd te genieten.


Na enige tijd stapte Ron weer uit, en ging Central Park verder met een meer traditionele kaart. We werden getipt dat er hier ‘uitstekend gekookt’ werd, dus hoog tijd om weer een keer langs te gaan.


Het restaurant ziet er fantastisch uit: sjiek, maar niet té. Met moderne kunst aan de muur. En vriendelijke en kundig personeel. En dan het eten!


Naast á la carte zijn er twee menu’s: een zevengangen en een vijfgangenmenu. Omdat van de twee extra gangen er één kalfszwezerik was, kwamen we tot een compromis: we bestelden vijf gangen, en voegden daar een ronde kaas aan toe. Mét bijpassende wijntjes graag, voor Juud…. inderdaad, geen rood.


Wat volgde was een avondje ouderwets in de watten gelegd worden. Onder het genot van een glaasje champagne en de amuses (een macaron met o.a. makreel, dille en radijs, pastinaak met paddenstoel en wat huzarensalade met sorbet van piccalilly) keken we rond en zagen we dat het restaurant goed gevuld was.


Het menu ging van start met dutch yellowtail (een kweekvis die qua smaak en structuur is te vergelijken met tonijn) met ajo blanco, wat zure granny smith, soja en gerookte paling. De sommelier – kundig en enthousiast! – schonk er een prachtige Riesling bij. Mooie combinatie, en de wijn deed wat hij moest doen: hij heft het zure van de appel precies voldoende op.


Na de vis volgde een gerecht van ui: diverse structuren van ui. Klinkt niet heel spannend, maar we weten inmiddels dat je door zo’n gerecht behoorlijk op het verkeerde been kan worden gezet. Zo bleek een gerechtje met ‘diverse soorten kool’ het hoogtepunt van een toch al niet verkeerde avond bij Calva in Nootdorp.


Ook nu weer een verrassend bordje: de uien waren op diverse manieren bereid, van krokante uienringen tot heus uienijs. Een mooi glas Chenin Blanc erbij, prima!



Op naar het volgende gerecht: een stukje zeebaarsfilet met zuurdesem, artisjok en olijf. Er werd een mooie beurre rouge naast geschonken. En een traditionele Chablis maakte het feest compleet.


Voor het hoofdgerecht stond eend op het programma. Ook hier een mooi uitgebalanceerd gerechtje met een beetje eendelever, braam, biet en een jus met sherry.


Juud begon te merken dat we al weer wat gangen (en glazen!) onderweg waren, en besloot dat ze wel de kaas maar daarbij geen wijn wilde. Gelukkig maakte ik een andere keuze, en daar verscheen een bekende fles: Pineau de Charente! Een glaasje goed gekoelde rode variant. Die kenden we van onze recente vakantie (in de Charente), waar we na een wijnproeverij twee flessen mee naar huis namen. Het heeft iets weg van port, maar is wijn waarin Cognac (dat uit dezelfde streek komt) is verwerkt. We laten het uitkiezen van de kaas een de sommelier (die dus ook al verstand van kaas blijkt te hebben) en geven slechts wat beperkte aanwijzingen. En zo krijg ik bijvoorbeeld geen té sterke blauw, maar een prima Stilton.



Voordat we aan het échte dessert toe zijn volgt eerst een predessert van karnemelk, framboos en granité van zuring. En dan is het tijd voor de ouverture, en dat is weer een hoogstandje: gepocheerde perzik, met citroen, verveine, yoghurtijs en kardemon. In het laatste glas van de avond een Ballet d’Octobre. Een mooie lichtzoete dessertwijn met mooie frisse zuren. Ook nu een perfecte combinatie.


Bij de koffie en de friandises maken we de balans weer op. Central Park blijft een prachtige locatie. We hebben uitstekend gegeten en gedronken, het personeel was kundig en attent. Niks op aan te merken dus. Hoewel: de rekening was erg fors – op sterrenniveau! Natuurlijk ‘pakten we uit’ met Champagne en kaas. En hebben we zeker het gevoel dat je hier waar voor je geld krijgt. Kwaliteit mag wat kosten. We zetten Central Park op ons lijstje met favorieten, en als we weer een speciale Negende hebben…. Wie weet!


In het kort:

Central Park

Oosteinde 14, Voorburg

https://www.centralparkvoorburg.com/

Cijfer: 9

Wat eten we: 5 gangen menu met kaas

Wat drinken we: glaasje bubbels vooraf, bijpassend wijnarrangement.

Prijs: $$$$



59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page