top of page
  • Foto van schrijverJudith Tillemans-Suurenbroek

#123: Portfolio: weer goddelijk!Gisteravond ging het dan gebeuren: opnieuw naar Portfolio! We waren er vorig jaar juni en kwalificeerden ons bezoek als goddelijk. Dat we terug zouden gaan naar dit absolute pareltje aan de Haagse Prinsestraat stond dus wel vast. Ik reserveerde een plekje voor onze 120e 9e om ons tienjarig samenzijn op gepaste wijze te vieren. Maar helaas gooide Corona roet in het eten. Tijdens de restaurant-lockdown bestelden we wel een keer het Bistro-menu, maar eerlijk gezegd kwam dat wat ons betreft niet in de buurt van de ervaring die een bezoek aan het restaurant biedt.


Veel herkenning bij binnenkomst: Remco (mooie naam), sommelier en gastheer, heet ons enthousiast van harte welkom. We nemen plaats aan een tafeltje met mooi uitzicht op de open keuken, zodat we de hele avond goed kunnen zien hoe Kasper (en zijn jonge assistent) het ene na het andere meesterwerkje op de borden tovert. En ha, daar is de charmante Franse serveerster ook! In haar aanstekelijke Engels met Frans accent zal ze ons - samen met Remco - door de avond begeleiden, en de gerechten en wijntjes toelichten.

In de keuken had de kleine BBQ een prominentere plek gekregen. En die speelde deze avond een belangrijke rol: de kreeft, de krab, de Carabinero, de Wagyu Beef en de tarbot werden hier allemaal – precies goed – op bereid.


Dit geeft al een goede eerste indruk van wat er die avond allemaal voorbij kwam. Kiezen, dat hoeft niet bij Portfolio. Dat hebben zij al voor je gedaan. Er is een vast menu van 8 gangen. Met naar keuze een ‘alcoholic drinks pairing’ met halve of volle glazen. We gingen voor de volle!


Louter culinaire hoogtepunten kwamen deze avond voorbij. Een mooi glas droge Champagne begeleidde de eerste twee gangen. Een kreeftje, heerlijk gerookt op de BBQ, die je met je vingers mocht eten en heerlijk kon dippen in de Hollandaisesaus met miso en dragon. Ook de King Crab met bieslook, truffel en zalmeitjes smaakte fantastisch. We gingen er nog maar eens goed voor zitten.


Wat absolute hoogtepunten:

Een glas oranje wijn (witte wijn, maar dan gemaakt op ‘rode wijze’) van de Nederlandse wijngaard Dassemus begeleide ons favoriete gerechtje: een schilderijtje van knapperige kleine tomaatjes, tamarillo-kers, anjovis en hangop. Heerlijke dressing erbij en smullen maar. Het lijkt een ogenschijnlijk eenvoudig gerecht maar geloof me: alleen al hiervoor moet je een keer naar Portfolio toe!


Bij de tonijn, in kleine stukjes gesneden en vergezeld van wasabi, avocado en yuzu (een Japans citrusvruchtje) kwam dit keer geen wijn, maar een glas bijzondere Sake.En hoewel de combinatie goed gekozen was, bleken we beiden niet echt gecharmeerd van de Sake. Die ging dan ook bij ons beiden niet op. Een kwestie van smaak….


Na de tonijn volgende een perfect gegaarde zoetwatergarnaal, een Carabinero. Een pittig en smaakvol gerecht, met o.a. curry, doperwtjes en stukjes bloemkool. Dat vroeg om een passende, uitgesproken wijn. Remco vond dat in een smaakvolle Duitse Riesling. Een prachtige combi.Verder ging het: Wagyu A5 Beef. Heerlijk en mals, en weer van de BBQ. Remco vertelde over de ‘Master Stock’, een bouillon waarvan je steeds het laatste restje van de oude voorraad toevoegt aan de nieuwe. Zo krijg je een krachtige bouillon, met steeds een kleiner beetje steeds oudere bouillon. Voorzichtig wordt deze Master Stock om het vlees geschonken. De smaak was net zo mooi als het verhaal. Een mooie rode Syrah voor mij er bij, en voor Juud een lichtere rosé.


Op de BBQ gingen vervolgens behoorlijk grote moten tarbot, waarvan we in eerste instantie hoopten dat die eerst nog geportioneerd zouden worden voor ze over de borden verdeeld werden. We merkten immers goed dat we al zes gangen onderweg waren. Maar niets was minder waar: een behoorlijke portie vis, netjes gefileerd met dashi, cantharellen en ‘kanzuri’, een pittige Japanse pasta werd ons voorgeschoteld. Ook nu weer een perfect gerecht, met een mooie Spätburgunder als goede begeleiding. We lieten ons niet kennen, en aten ons bordje netjes (Juud: bijna) leeg.De afsluiter was een smaakvolle en frisse combinatie van aardbeitjes, een rabarbermousse, hibiscus en vanille. Prachtig om te zien hoe Kasper, met gefronst voorhoofd en gebruik makend van een heus pincet, de laatste hand legt aan de perfecte combinatie van dit laatste gerecht van deze prachtige avond.

Portfolio is absoluut het beste restaurant waar we tot nu toe gegeten hebben. Vorig jaar, toen we hier min of meer bij toeval voor het eerst kwamen dineren, verrasten ze ons zo zeer dat Portfolio vanaf dat moment met stip op 1 staat in onze eigen ‘De Negende-Top-10’. Nu waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen, maar deze werden meer dan waargemaakt. Wat een prachtige en originele gerechten, uitstekende wijn-spijs-combinaties. En wat een fantastisch, kundig en gastvrij team. We waren hier niet voor het laatst!

In het kort:


Portfolio

Prinsestraat 36


Categorie: $$$$ (maar worth every penny!)


Wat eten we?

8 gangen menu, geen keuze.

Uiteraard wordt er wel gevraagd naar allergien en gerechten waar je niet van houdt.


Wat drinken we?

Bijpassend wijnarrangement, beginnend met glas champagne. Judith uiteraard geen rood, maar er zit maar 1 glas rood in het arrangement. Wordt vervangen door glas stevige rose.


Eindoordeel: Net als vorige keer: Fantastisch; een dikke 10!

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page